Siker

 2009.06.22. 14:35

A hétvégén vendégeink voltak és mindenkinek nagyon tetszettek a virágaim, bár még mindig nem találom a tökéletes elrendezést.

4 pici cserepes növénnyel és 3 igazán különleges virágmaggal (A már említett chips-nek köszönhetően.) bővültünk. A 3 magból a következő 3 növénynek kellene kifejlődni:

A tojásfa (Solanum melongena ovigerum), a padlizsán növény fehér termésű változata, felhasználása és termesztése is megegyezik vele. Mérsékelt éghajlaton egyéves növény, hazánkban nem télálló.

Termése először fehéres, tyúktojás nagyságú, éretten megsárgul. Egy méter magasra nő, lila virágai 2-3 cm átmérőjűek. Magjaiból tavasz végén hajtathatunk palántát, amiket a fagyok elmúltával, tavasz végén lehet kiültetni végleges helyükre.

Hófehér gyümölcsei nagyon hasonlítanak a tyúktojásra formájukban is, méretükben is. Ehetőek, éretten megsárgulnak. Látványuk mosolyra fakasztja még a morózusabb lelkületűeket is, mondván:

"Lám, már tyúk sem kell a tojáshoz."
 

 Tarzan virág (Passiflora edulis)=maracuja

Kúszó szárú, csavarodó kacsokkal kapaszkodó évelő. Tövükön fásodó indái Dél-Amerikában a 80 m hosszt is elérhetik. A fajok többsége fáról-fára kúszó tipikus liánféle, de van köztük félcserje, sőt kisebb fává terebélyesedő faj is. Jól tűrik a napot, de félárnyékos helyen is szépen díszlenek: verandák, ablakok mutatós árnyékoló növényei. Virágai kétivarúak és öntermékenyülők. A legtöbbfaj csak tűző napon virágzik. Egy-egy virág 24-48 óráig nyílik. Kerek sárga vagy narancssárga, igen ízletes édes-savanykás-csípős gyümölcse a passiógyümölcs. Mintegy 50-60 faj gyümölcse ehető. A maracuja és a csengőgranadilla termése 5-8 cm-es, az óriás passiógyümölcsé 15-20 cm-es.

Hááát, ez aztán a különleges növény. Nem fűzök sok reményt hozzá, hogy megered a mag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szellem-virág (Aristolochia elegans)

 A brazíliai farkasalma előfordulása Brazília trópusi éghajlatú területein jellemző. Magassága akár 8 m is lehet. Termékeny, jó vízelvezetésű talajt és sok fényt igényel. Nyáron a növény 7-8 cm-es virágokat nevel, melyek csapdaként működnek és az elejtett rovarok végzik a virág porzását. Ültetés előtt a magokat 48 órára melegvízbe kell helyezni. Ezután kell földbe helyezni. Földjét tartsuk állandóan nedvesen. Rakjuk az edényt nylon zacskóba és helyezzük sötét helyre a csírázás idejére. A csírázás kb. 1 hónap, de hosszabb ideig is tarthat.

Na, most már elültettem, úgyhogy nem tudom melegvízbe helyezni, de azért ügyelni fogok rá, hogy melegben legyen... Asszem ebből sem lesz semmi. Túl bonyolultnak tűnik, de azért megpróbálom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyre több a pici zöld paradicsom és a retek is elkezdett zöldellni. Pici balkonkertem virágkorát éli.

Hiába az esős idő boldoggá tesz a gyönyörű színes környezet ahol élek.

Annyi minden kavarog a fejemben, hogy nem tudom miről írjak. Nagy dolgok előtt állunk, fontos döntések születnek az elkövetkezendő hetekben és kicsit izgulok, kicsit pedig bizonytalan vagyok. Nagyon várom a válaszokat, a változást. Még soha nem vártam ennyire... Egyenlőre erről ennyit. Ha lesz valami konkrét, úgyis leírom.

Szombaton megyünk a Balatonra, úgyhogy drukkolok, hogy jó idő legyen...

A bejegyzés trackback címe:

https://myfairytaleworld.blog.hu/api/trackback/id/tr891201034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása